«Τραγούδι, Μουσική & Χορός στην Κρήτη» του Παντελή Καβακόπουλου

“Τραγούδι, Μουσική & Χορός στην Κρήτη”

Μια έρευνα του Παντελή Καβακόπουλου, 60 χρόνων στην Κρήτη, οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου “Τραγούδι, Μουσική & Χορός στην Κρήτη”. Παρουσιάζεται την Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο “Polis Art Kafe” (Στοά Βιβλίου), Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αθήνα. Εμπεριέχει ηχητικά ντοκουμέντα σε CD. Μερικά από τα κεφάλαια του βιβλίου των 457 σελίδων είναι :

Παλιά Λύρα & άλλα όργανα της Κρήτης.

Αξιολόγηση & Διαχρονική Διάδοση του Χανιώτικου Συρτού ως Μουσική & ως Χορός στην Κρήτη & τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Χοροί της Κρήτης.

Ερωτόκριτος με τα έξη Ρυθμικά Μετρικά Σχήματα.

Ριζίτικα Τραγούδια.

Κοντυλιές.

Μανέδες.

Μαντινάδες.

Παστικά Τραγούδια (του Γάμου).

Τραγούδια Ξένης Καταγωγής.

Παρουσίαση βιβλίου «Τραγούδι, Μουσική & Χορός στην Κρήτη» του Παντελή Καβακόπουλου | Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, 8μμ | Polis Art Cafe

Το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής σας προσκαλεί στην 1η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του μουσικολαογράφου Παντελή Καβακόπουλου με τίτλο:
«Τραγούδι, Μουσική & Χορός στην Κρήτη»
που θα πραγματοποιηθεί στο Polis Art Café, (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου, Αθήνα)
την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, 8 μ.μ.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν μεταξύ άλλων οι:
• Μάρκος Δραγούμης: Μουσικολόγος, Προϊστάμενος Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου ΚΜΣ
• Παναγιώτης Κουνάδης: Μελετητής ελληνικού τραγουδιού
• Κώστας Μόσχος: Συνθέτης μουσικολόγος, διευθυντής ΙΕΜΑ

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συνολική αναφορά στη μουσική της Κρήτης. Πρόκειται για μια συγκεντρωτική παρουσίαση που περιλαμβάνει καταγραμμένες 165 διαφορετικές μελωδίες και τραγούδια κατηγοριοποιημένα σε ενότητες, παρουσίαση 17 χορών, πληροφορίες για τα μουσικά όργανα και για σημαντικούς μουσικούς της Κρήτης, καθώς και μουσικολογικά σχόλια.

Συνοδεύεται με ψηφιακό δίσκο με πάνω από 200 ηχητικά παραδείγματα και συνεντεύξεις, που σχετίζονται με τα τραγούδια που καταγράφονται και αναφέρονται στο βιβλίο.

Είναι προϊόν εργασίας 60 και πλέον χρόνων του μουσικολαογράφου Παντελή Καβακόπουλου, ο οποίος γύρισε όλη την Κρήτη καταγράφοντας, ηχογραφώντας, συζητώντας με τους μουσικούς και αποτυπώνοντας τη μουσική και τους χορούς σε σημειογραφία.

Ο Πανντελής Καβακόπουλος κατατάσσεσαι μαζί με τους Σίμωνα Καρά, Δόμνα Σαμίου, Φοίβο Ανωγειανάκη κ.α. σε αυτούς που πραγματοποίησαν τις πρώτες επιτόπιες καταγραφές σε όλη την Ελλάδα διασώζοντας την παραδοσιακή μουσική έκφραση πριν την εισβολή των media.

Παραδοσιακός μουσικός και ίδιος και απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών, εργάστηκε στην Ελληνική Ραδιοφωνία από το 1951 έως το 1981 Από το 1951 άρχισε να επισκέπτεται τις διάφορες περιοχές του Ελληνικού χώρου, ως μουσικολαογράφος ερευνητής, να συλλέγει και καταγράφει συστηματικά τοπικά τραγούδια, σκοπούς και χορούς, διαθέτοντας έτσι σήμερα ένα εξαιρετικά πλούσιο μουσικό αρχείο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Έχει συγγράψει ήδη 6 βιβλία και πάνω από 40 άρθρα, έχει πραγματοποιήσει συναυλίες, δισκογραφήσεις και πολλές διαλέξεις και εκπομπές. Για το έργο του έχει απονεμηθεί το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών το 1994 και το Βραβείο Ζάππα, από την Εταιρεία για την ενθάρρυνση των Ελληνικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

Επικοινωνία: ΙΕΜΑ, 210-33.10.129, 6944-555.738, www.iema.gr

Ελέγξτε επίσης

Ο Κοτσυφός – Κανάκης Κουκλινός Αλέκος Καλεμάκης Δημήτρης Αντωνάκης Νέο τραγούδι ©2024

Ένα νέο τραγούδι με άρωμα Κρήτης με την λύρα του Κανάκη Κουκλινού … Στίχοι: Γαριπαντώνης …