Μια Ελληνίδα Καρυάτιδα κλαίει μόνη της στο Βρετανικό μουσείο

Antonis Thoma Vassilakis

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ <<ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ>>
ΚΛΑΙΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ,ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.

Μόλις είδα τούτη την φωτογραφία ασυναίσθητα δάκρυσα.

Αφού συνήλθα, άρχισα να παρατηρώ το άγαλμα, έχοντας ήδη αναφέρει , επιγραφές κρητικών ιερογλυφικών , πάνω στις αδερφές της, που βρίσκονται στον Παρθενώνα.

Η ξενιτεμένη Καρυάτις , φορεί διάδημα , τεσσάρων κόκκων, το οποίο αναφέρει, ότι είναι η Μεγάλη μητέρα Αρτέμιδα . Μαζί με τον μοναδικό κύκλο στο κιονόκρανο, ότι είναι , η Μεγάλη μητέρα Αρτέμιδα – κόρη.
Στην κορφή του χιτώνα, έχει δεξιά και αριστερά , από τέσσερεις κόκκους, και ανάμεσα στους μαστούς, τα κρητικά ιερογλυφικά, pi και ti, τα οποία λένε, Μεγάλη μητέρα Αρτέμιδα, θεά της γονιμότητας, πότνια θηρών.

Ελπίζουμε να έρθεις κάποτε κοντά στις αδερφές σου.

11/6/2016
Αντώνης Βασιλάκης του Θωμά
Αναγνώστης, μεταφραστής, Πελασγικών, μινωικών γραφών και του Δίσκου της Φαιστού στο κρυφό και φανερό κείμενο. Ρωμαϊκές επιγραφές σε νομίσματα. Επιγραφές Κυπρομινωικής γραφής.
Βλυχιά Κνωσού
Όχι αρχαιολόγος.
(Γράφω όχι αρχαιολόγος, διότι το <<αρχαιολόγος>> καλύπτει μόνο το 1/100 , των γνώσεων που χρειάζονται , για την δουλειά που κάνω, στην ανάγνωση και μετάφραση, των επιγραφών με κρητικά ιερογλυφικά ( επιγραφών Γραμμικής Α, οι οποίες είναι κρητομυκηναικά ιερογλυφικά και μινωικών (ελληνικών) ιερογλυφικών).

Αν επισκεφθείτε το Μουσείο Ακροπόλεως, σε περίοπτη θέση βρίσκονται οι 5 Καρυάτιδες που έχουν διασωθεί από τον βράχο της Ακρόπολης. Ενα σημείο έχει αφεθεί επίτηδες κενό, γιατί η 6η Καρυάτις βρίσκεται στο British Museum του Λονδίνου.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Ερεχθείου, οι Καρυάτιδες είναι «Έξι κόρες σε διάταξη σχήματος Π πατούν σε ένα πόδιον ύψους 1.77 μ. και στηρίζουν την οροφή της πρόστασης με το κεφάλι τους, μέσω ενός αρχιτεκτονικού μέλους που μοιάζει με καλαθόσχημο κιονόκρανο στολισμένο με ωά (αυγά).
Στην αρχή τα αγάλματα αυτά ονομάζονταν απλώς Κόρες. Η ονομασία Καρυάτιδες δόθηκε σε μεταγενέστερους χρόνους. Σύμφωνα με το ρωμαίο αρχιτέκτονα Βιτρούβιο παρίσταναν τις γυναίκες της λακωνικής πόλης Καρυών, που είχε μηδίσει κατά τους περσικούς πολέμου και τιμωρήθηκε με φόνο των ανδρών της και αιχμαλωσία των γυναικών της. Το πιθανότερο είναι όμως ότι οι Κόρες ταυτίστηκαν με τις Καρυάτιδες παρθένες, οι οποίες τελούσαν στην πατρίδα τους γνωστούς χορούς προς τιμή της Καρυάτιδας Αρτέμιδος.
Οι έξι κόρες έχουν λυγισμένο το ένα πόδι, αυτό προς τον κεντρικό άξονα (ή πιο απλά οι τρεις αριστερές το δεξί πόδι και οι τρεις δεξιές το αριστερό πόδι). Φορούν ένα δωρικό πέπλο που σχηματίζει πτυχές ανάμεσα στα στήθη και καθώς κυλά προς τα πόδια.
Τα μαλλιά τους είναι μακριά, χτενισμένα προς τα πίσω και δεμένα χαλαρά. Οι βραχίονες λείπουν από όλες. Σύμφωνα με ρωμαϊκά αντίγραφα στο Τίβολι το ένα χέρι κρατούσε την άκρη του ρούχου και το άλλο μια φιάλη.
Οι Καρυάτιδες σήμερα βρίσκονται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, εκτός από τη δεύτερη από αριστερά η οποία είχε απαχθεί από το λόρδο Έλγιν και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο».

Ελέγξτε επίσης

Νίκος Ζωιδάκης για τα πανηγύρια: Το 95% του κλάδου μας δεν έχει να φάει

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τα πανηγύρια λόγω του κορονοϊού και της μη τήρησης των …