Κηδεύουν τους νεκρούς με… δανεικά φέρετρα

Για δανεικά ρούχα σε γάμους, δεξιώσεις και βαφτίσια έχουμε ακούσει, αλλά για… κηδείες με δανεικά φέρετρα ποτέ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα της Κύπρου, “Φιλελεύθερος”, δεν πρόκειται για μόδα, αλλά για κάποιους αποτελεί μοναδική επιλογή, αφού δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν φέρετρο για να θάψουν τους συγγενείς τους και έτσι το ενοικιάζουν, έναντι περίπου 100 ευρώ και όταν θάψουν τον νεκρό επιστρέφουν το φέρετρο στον ιδιοκτήτη του, ο οποίος αναλαμβάνει κηδείες.

Η πράξη έχει μάλιστα περιβληθεί με θρησκευτικότητα, αφού στους συγγενείς λέγεται υπό μορφή παρηγοριάς ή και στην προσπάθεια να πειστούν να νοικιάσουν φέρετρο, ότι και ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός δεν θάφτηκε μέσα σε φέρετρο, αλλά τυλίχτηκε σε μία σινδόνη.

Όπως αναφέρει ο “Φιλελεύθερος”, αν και η ταφή με ενοικιαζόμενα φέρετρα δεν έχει προσλάβει προς το παρόν μεγάλες διαστάσεις, εκτιμάται ότι μελλοντικά αυτή η μορφή της ταφής θα κερδίσει έδαφος.

Η αγορά ενός φέρετρου κοστίζει, για κάποιον που δεν διαθέτει πολλά χρήματα, περίπου 300 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 2.000 – 3.000 ευρώ, αναλόγως την περίσταση και το βαλαντίου των συγγενών.

Πάντως, η ενοικίαση φέρετρων δεν πέρασε απαρατήρητη, τουλάχιστον από ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών, οι οποίοι βλέπουν μέχρι και αθέμιτο ανταγωνισμό.
Από πλευράς τους, όσοι αναλαμβάνουν κηδείες και προφέρουν νοικιασμένα φέρετρα θεωρούν ότι προσφέρουν φτηνή λύση σε συγγενείς που δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα και μάλιστα για κάτι το οποίο αν αγοραστεί θα χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά.
Προς το παρόν η επιλογή της ταφής με νοικιασμένα φέρετρα παρατηρείται σε κοινότητες και σε έναν δήμο της Κύπρου.

Ωστόσο, στην πορεία δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί η συγκεκριμένη μέθοδος από περισσότερα γραφεία κηδειών, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, αφού τα γραφεία κηδειών που λειτουργούν παράνομα και με νοικιαζόμενα φέρετρα έχουν καλύτερες προσφορές.

Υπενθυμίζεται πως παρόλο ότι εγκρίθηκε νέα νομοθεσία, η οποία ρυθμίζει τα των γραφείων κηδειών, πολλά από τα παράνομα γραφεία εξακολουθούν να λειτουργούν στην Κύπρο.

Ώρα είναι να έρθει και αυτό το φαινόμενο στην Κρήτη..

Πηγή : philenews.gr

Ελέγξτε επίσης

Νίκος Ζωιδάκης για τα πανηγύρια: Το 95% του κλάδου μας δεν έχει να φάει

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τα πανηγύρια λόγω του κορονοϊού και της μη τήρησης των …