«Η ΚΡΗΤΗ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ – ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΓΕΙ ΠΕΝΤΟΖΑΛΗ – ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ»

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Παγκρήτιος Ένωσις Αττικής υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές, προγραμματίζουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον πρωτομάρτυρα των Κρητικών επαναστάσεων ΙΩΑΝΝΗ ΒΛΑΧΟ – ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 ώρα 18:30 – 20:30

«Η ΚΡΗΤΗ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ – ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΓΕΙ ΠΕΝΤΟΖΑΛΗ – ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ» και προσκαλούν τους πολιτιστικούς φορείς, τους χορευτικούς ομίλους, και τους καλλιτέχνες της Κρητικής μουσικής σε συνεργασία, με τις δημοτικές αρχές, εφ’ όσον είναι δυνατόν, να επιλέξουν τον χώρο που επιθυμούν να χορέψουν ΠΕΝΤΟΖΑΛΗ, τον πολεμικό χορό της Κρήτης, και την μορφή της εκδήλωσης (πλατεία – γήπεδο – λιμάνι – αεροδρόμιο – κ.α.) και να το προβάλλει με κάθε πρόσφορο μέσο, (αφίσες, διαφήμιση κ.λπ.).

Κάθε πολιτιστικός φορέας δύναται να καθορίσει πρόγραμμα ανάλογα με τις δυνατότητες του (σχετικό δείγμα προγράμματος θα διατεθεί).
ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΩΡΑ 20:00 ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ περίπου ταυτόχρονα.

Στην εκδήλωση προσδοκούμε να λάβουν μέρος και οι Κρητικοί πολιτιστικοί φορείς που υπάρχουν σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Θα γίνει αίτημα στην επιτροπή 1821 να συμπεριληφθεί και στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Θερμή παράκληση
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, να μας το γνωρίσουν μέχρι τις 10 Ιουνίου για να συμπεριληφθούν και στη διαφημιστική ενημέρωση.

Η Επανάσταση του ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ έγινε 100 χρόνια μετά την υποδούλωση της νήσου από τους Οθωμανούς και 50 χρόνια πριν την επανάσταση του 1821.

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Ιωάννης Βλάχος) γεννήθηκε στο χωριό Ανώπολης των Σφακίων. Ήταν μορφωμένος και πλοιοκτήτης. Ήταν παντρεμένος και είχε 6 παιδιά. Παρά την καλή οικονομική του κατάσταση, τον βασάνιζε το μαρτύριο της σκλαβιάς και προσπάθησε με τις γνωριμίες του να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξέγερσης. Σύμμαχο στην προσπάθεια του βρήκε την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη και τους Μεσσήνιους αρχηγούς. Οι αρχηγοί του Ρωσικού στόλου, αδελφοί Ορλώφ του υποσχέθηκαν συμπαράσταση, που στη συνέχεια μετά την εξέγερση, τον εξαπάτησαν. Οι Οθωμανοί πολιόρκησαν τα Σφακιά και προέβησαν σε αιματοχυσίες και καταστροφές. Προ του κινδύνου της ολοκληρωτικής καταστροφής όλης της περιοχής των Σφακίων, ο ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ αποδέχτηκε την πρόταση του Πασά για ειρήνευση και μαζί με κάποιους από τους συναγωνιστές του, παραδόθηκαν στον Πασά, ο οποίος έδωσε εντολή αθετώντας την υπόσχεση του και τον έγδαραν ζωντανό στις 17 Ιουνίου 1771 στην πλατεία Ακτ Μεϊντάν (Πλατεία Λιοντάρια Ηράκλειο), όπως μας περιγράφει ο Μπάρμπα Μπατζελιός στο ποίημα του με 1032 δεκαπεντασύλλαβους στίχους.
Τον βασανιστικά μαρτυρικό θάνατο του ήρωα των Κρητικών επαναστάσεων τιμούμε 250 χρόνια μετά, την Πέμπτη 17 ΙΟΥΝΙΟΥ και ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ τους Κρήτες όπου ΓΗΣ να ανταποκριθούν σ’ αυτή την εκδήλωση.
Είναι ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ μας στους ΗΡΩΕΣ μας.
Ιδιαίτερα χρήσιμη η συμπαράσταση, στην επιτυχία της εκδήλωσης, εκτός των πολιτιστικών φορέων, θα ήταν η ενημέρωση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνα, εφημερίδες, περιοδικά κ.α.)
Θα γίνει και αίτημα για την εγγραφή στο βιβλίο ΓΚΙΝΕΣ αφού μια τέτοια εκδήλωση γίνεται για πρώτη φορά.

«Η ΚΡΗΤΗ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ – ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΓΕΙ ΠΕΝΤΟΖΑΛΗ – ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ»

Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να μαγνητοσκοπήσουν την εκδήλωση και να μας αποσταλεί η μαγνητοσκόπηση για να συμπεριληφθεί σε ένα ενιαίο αρχείο.
Με Κρητικούς αδελφικούς χαιρετισμούς
Για την Παγκρήτιο Ένωση Αττικής
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Μαριδάκης
Για πληροφορίες και ενημέρωση
Παγκρήτιος Ένωσις
Τηλέφωνα:
210 38 36 971 – 693 24 22 587
Email: maridakisg@gmail.com
Και στα μέλη του Δ.Σ.

Ελέγξτε επίσης

Νίκος Γωνιανάκης – Βοσκάκι Official Audio Release 2024

Μουσική: Νίκος Γωνιανάκης Στίχοι: Δέσποινα Σπαντιδάκη Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Χαραλαμπάκης Μπάσο & μίξη mastering: Μαυράκης …