Στιγμές αυθεντικότητας και συγκίνησης στην Εθιά

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο (21- 23 Αυγούστου) Βιωματικό Σεμινάριο Χορού το οποίο διοργάνωσε στην Εθιά Ηρακλείου ο ερευνητής – δάσκαλος κρητικών χορών Γιάννης Μεγαλακάκης με την πολύτιμη στήριξη και συνεργασία του Συνδέσμου Ανάπλασης Εθιάς
«Ο Προφήτης Ηλίας».

Τα σεμινάρια αυτά ονομάζονται βιωματικά γιατί συνδυάζουν την εκμάθηση χορού του συγκεκριμένου τόπου με την μουσική και χορευτική παράδοσή του, ενώ γίνονται ένα με τους κατοίκους της περιοχής προσπαθώντας να αποσπάσουν από μέσα στους μνήμες μιας άλλης εποχής…της εποχής της αυθεντικής παράδοσης και κουλτούρας του τόπου πάνω στην μουσική, ακούσματα,ήθη και έθιμα και φυσικά χορός.
Αυτό ακριβώς έγινε στην Εθιά το προηγούμενο τριήμερο , η οποία πήρε ζωή από αυτά τα παιδιά του Γιάννη, τα οποία ξεχύθηκαν στα σοκάκια της και έκαναν τους λιγοστούς Εθιανούς κατοίκους να θυμηθούν ιστορίες από τα παλιά, μαντινάδες,μοιρολόγια και πολλά άλλα δεδομένα δείχνοντας στους παράλληλα το αυθεντικό χορευτικό ύφος της Εθιάς και των Αστερουσίων.

Είναι μια ομάδα που έχει τον Εθιανο Πηδηχτό σημαία σε κάθε διδασκαλία και κάθε εκδήλωση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, κάτι που μας κάνει υπερήφανους.

Είναι η ομάδα που ζήτησε να ξεκινήσει τα σεμινάρια την πρώτη μέρα με επίσκεψη στο νεκροταφείο της Εθιάς όπου στάθηκαν αρκετά στον τάφο του Αγαθάγγελου Αγγελιδάκη, έκλαψαν όλοι στον τάφο του Λουλοπανάγου, και είπαν κλαίγοντας στον τάφο της Κουτεντολένης τα μοιρολόγια της.


Συνέχισαν την βόλτα στην Εθιά μιλώντας με χωριανούς οι οποίοι τους καλωσόριζαν και καλοδέχονταν με παραδοσιακά κεράσματα, και αφού την γύρισαν όλη, πήγαν για προσκύνημα στον ιερό τάφο του Γέροντος Ευμενίου.


Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε 2ωρο μάθημα κρητικού χορού σε καφενείο του χωριού με την συμμετοχή ντόπιων και με την μουσική συνοδεία των Κώστα και Γιώργου Σαριδάκη.
Το βράδυ έκαναν αφιέρωμα στον Κωστή Παπαδάκη ή Λυρατζάκι ,στους σκοπούς και το ιδιαίτερο παίξιμο που έκανε με τη λύρα,ενώ μίλησαν οι Εθιανοί εκείνης της εποχής για τα υπέροχα γλέντια του στην Εθιά. Την βραδιά συνόδεψαν μουσικά και πάλι ο Κώστας και ο Γιώργος Σαριδάκης.

Την δεύτερη μέρα περπάτησαν τις Εθιανές κορυφές, κολατσίζοντας στο μιτάτο του Γιώργου Βελεγράκη ο οποίος συνόδεψε και έδειξε στην ομάδα το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μιτάτο του Παπαδοκωνσταντή στο Βιτσιλοκάθησμα στην Εθιάς όπου εκεί στα 1.000 μετά υψόμετρο πάνω στα χαράκια χόρεψαν Εθιανό πηδηχτό έχοντας σαν φόντο απέναντι την Εθιά.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε 2ωρο μάθημα κρητικών χορών στην κεντρική πλατεία του χωριού με την συμμετοχή ντόπιων.
Το ίδιο βράδυ στην Εθιά έκαναν αφιέρωμα στον Παναγιώτη Λουλάκη «Λουλοπανάγο» όπου ξανά άκουσαν και έμαθαν από Εθιανούς για το ιδιαίτερο χορευτικό ύφος του από ανθρώπους που τον έζησαν.

Στην συγκεκριμένη βραδιά μίλησαν στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου ο δάσκαλος Γεώργιος Σαριδάκης για τον κρητικό χορό, ο μαντιναδολόγος Μιχάλης Λουλάκης για την μαντινάδα, ο τ.πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάπλασης Εθιάς Νίκος Μαθιουδάκης για την ιστορία και την λαογραφία της Εθιάς.
Ενώ χόρεψαν παρέα με τους ντόπιους με την μουσική συνοδεία των Γιώργου και Μανώλη Σεβαστάκη.
Την τρίτη μέρα περπάτησαν μέχρι την κορυφή που βρίσκεται ο Ι.Ν.της Αναλήψεως, όπου πάλι στα 1.000 μέτρα υψόμετρο τα παιδιά μίλησαν για την Εθιά και τους Εθιανούς φωτογραφήθηκαν και φωτογράφισαν το υπέροχο τοπίο και είπαν στην κάμερα τις εντυπώσεις τους.


Μαζί τους ο Γιάννης Βουιδάσκης ο οποίος είχε ετοιμάσει το κολατσιό στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.
Το ίδιο βράδυ έκαναν επίσκεψη στο Χάρακα όπου εκεί, μετά από πρόταση του Γιάννη Μεγαλακάκη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χάρακα με πρόεδρο τον Μιλτιάδη Ρουσσάκη, πραγματοποίησε αφιέρωμα στον Παντελή Σταυρουλάκη με τους ήχους της λύρας του Γιώργου Τζατζαράκη. Επίσης ο δάσκαλος Γιάννης Στεφανάκης μίλησε στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου για την ιστορία, την λαογραφία και τα έθιμα του Χάρακα.
Η βραδιά στον Χάρακα ολοκληρώθηκε, με καντάδα στο σπίτι του Παντελή Σταυρουλάκη.

Καθόλο το τριήμερο τα παιδιά έκαναν πάνω από 10 ώρες διδασκαλίας στο χορό, ενώ ο Γιώργος Καβουτσιώτης με την κάμερα του, που ήρθε να καλύψει αφιλοκερδώς το σεμινάριο, θα μας δείξει υλικό από αυτό όταν το ετοιμάσει.
Στα πλαίσια του Βιωματικού Σεμιναρίου Χορού ο Γιάννης Μεγαλακάκης κατέγραψε σε συνέντευξη την σύζυγο του Παναγιώτη Λουλάκη , την Μαρία Λουλάκη η οποία είναι 103 ετών.

Ευχαριστώ πολύ το Γιάννη Μεγαλακάκη που για άλλη μια φορά επέλεξε την Εθιά να είναι ο τόπος διεξαγωγής των σεμιναρίων του.
Ευχαριστώ όλη την ομάδα του Γιάννη που ξεχώρισε με τη σοβαρότητα ,τις ηθικές αρχές που έχουν όλοι τους και έκαναν πολλούς μα πολλούς Εθιανούς να δακρύσουν με την αποχώρηση τους.


Ευχαριστώ όλους τους Εθιανούς που έδωσαν τα σπίτια τους σε αυτά τα παιδιά για την διαμονή τους γιατί είχαν βαρύ πρόγραμμα και θα ήταν αδύνατο να έμεναν εκτός Εθιάς,καθώς και όλους όσους προσέφεραν κέρασμα η γνώση σε αυτά τα παιδιά.
Προσωπικά είμαι πολύ υπερήφανος που σας γνώρισα και σας ευχαριστώ από καρδιάς γι αυτή σας την επίσκεψη στην Εθιά και ευελπιστώ ότι θα μας επισκεφθείτε ξανά σύντομα.

Με εκτίμηση
Γιώργος Δολαψάκης
τ.πρόεδρος Συνδέσμου Αναπλασης Εθιάς

 

Φωτογραφίες : Γιώργος Καβουτσιώτης

Ελέγξτε επίσης

Τσικνάκης Γιάννης – Το βοτάνι (Τραγούδι: Καλεμάκης Αλέκος)

Λύρα – Λεμάν – Βιόλα: Τσικνάκης Γιάννης Τραγούδι: Καλεμάκης Αλέκος Λαούτο: Στεφανουδάκης Φάνης Κιθάρα: Τσικνάκης …