Ακούστε την συγγραφέα Στέλλα Κανάκη να μιλάει για το βιβλίο του Ερωτόκριτου

Ακούστε την συγγραφέα Στέλλα Κανάκη να μιλάει για το βιβλίο του Ερωτόκριτου στην συνέντευξη που έγινε στον αέρα του Ραδιοφωνικού σταθμού Ερωτόκριτος 87,9 την Παρασκευή 11/10/2019 στις 12 το μεσημέρι

Ερωτόκριτος: η μεγαλύτερη ελληνική ιστορία αγάπης και ηρωισμού, που ο κόσμος λάτρεψε για 400 χρόνια.

Μια εξαιρετική κι ανεπανάληπτη ιστορία: Έρωτας, βάσανα και πόνος. Πόλεμος, κονταροχτυπήματα, μονομαχίες. Μια απαγορευμένη αγάπη, σε διαφορετικούς καιρούς.

Εδώ θα βρείτε μια παρουσίαση των στίχων του “Ερωτόκριτου”, που έγινε με τρόπο απολύτως τεκμηριωμένο, απλό και κατανοητό, κι έχει σκοπό να φέρει το πρωτότυπο κοντά σε όλους, για να μπορέσουν τώρα να το απολαύσουν, απ’ την αρχή μέχρι το τέλος, και να το αγαπήσουν.
Αν πάλι έχετε ήδη εξοικειωθεί με το πρωτότυπο, μπορείτε να δείτε αυτό το έργο σαν μια μελέτη-ανάλυση του πολυαγαπημένου “Ερωτόκριτου”.

Ο Βιτσέντζος Κορνάρος, που έζησε και δημιούργησε την εποχή της Κρητικής Αναγέννησης, ήταν ένας καλλιεργημένος λογοτέχνης, μέλος μιας ισχυρής οικογένειας που είχε παράδοση στα γράμματα. Και όμως έγραψε στη γλώσσα και το πνεύμα του λαού -δε διάλεξε να γράψει μόνο για τους λίγους. Βρέθηκαν κάποιοι που κατέκριναν αυτή του την επιλογή, όμως τα χρόνια τη δικαίωσαν απόλυτα.

Ο «Ερωτόκριτος», λοιπόν, είναι ένα έργο που απευθύνεται σ’ όλο τον κόσμο. Αλλά ταυτόχρονα -κι αυτό είναι αξιοθαύμαστο- είναι εκλεπτυσμένο και πολυεπίπεδο.
Γι’ αυτό λατρεύτηκε τόσο πολύ.

Το έργο εκδίδεται ανελλιπώς από το 1713, ενώ πιο πριν κυκλοφορούσε σε χειρόγραφα για εκατό περίπου χρόνια.

Εδώ θα βρείτε μια παρουσίαση των στίχων του «Ερωτόκριτου» που έχει σκοπό να φέρει το πρωτότυπο κοντά σε όλους για να μπορέσουν τώρα να το απολαύσουν απ’ την αρχή μέχρι το τέλος και να το αγαπήσουν.

Αν πάλι έχετε ήδη εξοικειωθεί με το πρωτότυπο, μπορείτε να δείτε αυτό το έργο σαν μια μελέτη-ανάλυση του πολυαγαπημένου «Ερωτόκριτου». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα
ΜΕΡΟΣ Α’
ΜΕΡΟΣ Β’
ΜΕΡΟΣ Γ’
ΜΕΡΟΣ Δ’
ΜΕΡΟΣ Ε’
Ο “ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ” ΚΑΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ
Η γλώσσα του “Ερωτόκριτου” Η ιστορία του έργου
Η εποχή που γράφτηκε ο “Ερωτόκριτος” – ο ποιητής
Η Ενετοκρατία στην Κρήτη
Η κρητική κοινωνία στην Ενετοκρατία
Ο ποιητής
Η αναζήτηση του ποιητή
Ο Κορνάρος και η “Θυσία του Αβραάμ”
Οι πηγές του “Ερωτόκριτου”
Η παρούσα παρουσίαση
ΓΛΩΣΣΑΡΙ

 

Κανάκη, Στέλλα

Η Στέλλα Κανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο και είναι παιδίατρος, αριστούχος της Ιατρικής Κρήτης, με συμμετοχή σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, και μαμά τεσσάρων παιδιών. Επιστημονικές εργασίες της έχουν ανακοινωθεί σε ιατρικά συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά. Ασχολείται με το γράψιμο από τα παιδικά της χρόνια μέχρι σήμερα, στον ελάχιστο χρόνο που της αφήνει μία απαιτητική δουλειά και μία οικογένεια με τέσσερα παιδιά.
Έχει τιμηθεί με λογοτεχνικά βραβεία από τη Γυναικεία Συντροφιά (2005, παιδικά διηγήματα), τον Δήμο Αγίου Νικολάου (2005, θεατρικό), την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (2006, ποίηση), τον Δήμο Ηρακλείου (2007, διήγημα), την Unesco-παράρτημα Κεφαλληνίας (2012, ποίηση) και τον Δήμο Φαιστού (2016, παιδική λογοτεχνία).
Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Τίτλοι βιβλίων της
(2011) Το κανελί καμηλάκι
(2009) Θέλω μέλι
(2019) Κορνάρος, Βιτσέντζος, 1553-1613, Ερωτόκριτος,

Ελέγξτε επίσης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΤΩΝΑΚΗΣ – ΝΑΥΑΓΟΣ Official Video Clip © 2024

Στίχοι : Γιάννης Θεοδωράκης Μουσική : Δημήτρης Παπαδάκης Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον …