Ο Βασίλης Σκουλάς ερμηνεύει Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη «Κεχριμπάρι και ζαφείρι»

ΜΟΥΣΙΚΗ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΖΕΡΒΑΚΗΣ

ΣΤΙΧΟΙ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΟΝΑΚΗΣ

Ο Βασίλης Σκουλάς ερμηνεύει Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη «Κεχριμπάρι και ζαφείρι»

Στίχοι :
Κυνήγα την ανατολή, ζαφειρένια μου
μην κυνηγάς τη δύση,
η δύση ζει για μια στιγμή
και βιάζεται να σβήσει.

Κεχριμπάρι και ζαφείρι
πες του χρόνου μη σε φθείρει

Του ήλιου μην ακολουθείς, ζαφειρένια μου
το μακρινό ταξίδι,
γιατί κι αυτός βυθίζεται
στης νύχτας το σκοτίδι.

Ασε τον ήλιο το φονιά, ζαφειρένια μου
να τρέχει μοναχός του
γιατί κι αυτός ειν’ όμορφος
μονάχα με το φως του.

Κεχριμπάρι και ζαφείρι
πες του χρόνου μη σε φθείρει,

Στο «Κεχριμπάρι και ζαφείρι» συναντιούνται δύο γενιές τραγουδιού. Ο καταξιωμένος ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς, ένας ζωντανός μύθος της κρητικής παράδοσης, ερμηνεύει τραγούδια που έγραψε γι αυτόν ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, από τους πιο αντιπροσωπευτικούς νέους συνθέτες/τραγουδιστές που ανανεώνουν το μουσικό ιδίωμα.

Ο Ανωγειανός Βασίλης Σκουλάς, πάντα ανήσυχος και ανοιχτός στο καινούργιο, βρήκε στον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη, έναν πολύτιμο συνεργάτη με τον οποίο συνεργάζεται στενά εδώ και χρόνια, σε εμφανίσεις και τώρα στη δισκογραφία με την ολοκληρωμένη δουλειά «Κεχριμπάρι και ζαφείρι».

Ένα άλμπουμ που περιλαμβάνει εννέα καινούργια τραγούδια σε μουσική του Γιώργου Νικηφόρου Ζερβάκη, με στίχους της Φρόσως Πατρομανωλάκη, του Γιάννη Μποτονάκη, του Πάνου Δημητρόπουλου και του ίδιου του Γιώργου.

Τραγούδια που γεφυρώνουν ελπιδοφόρα το χτες με το σήμερα, σε ένα σύνολο που ακούγεται φρέσκο και κλασικό συνάμα, προτείνοντας μια νέα αισθητική προσέγγιση στο κρητικό τραγούδι.

Ο Βασίλης Σκουλάς, ερμηνευτής σπάνιας ευαισθησίας, μοιάζει να μας ταξιδεύει με κάθε συλλαβή του στα πιο λυρικά τοπία μιας μουσικής που μοιάζει να υπήρχε από πάντα. Στιβαρός και τραχύς, σαν το κρητικό τοπίο, γεννάει μοναδικά συναισθήματα με κάθε του λέξη.

Για τον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη αυτή είναι ακόμα μια ονειρεμένη συνεργασία μετά από την προηγούμενη δουλειά του, τον «Κρητικό Ορίζοντα» που τραγούδησε νέα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου, ο οποίος τον χαρακτήρισε «τον σπουδαιότερο σύγχρονο Κρητικό τραγουδιστή». Πριν δύο χρόνια έγινε πανελλήνια γνωστός, με το συγκινητικό τραγούδι «Να σταθώ στα πόδια μου», που έγραψε και τραγούδησε μαζί με το Λεωνίδα Μπαλάφα.

Στο «Κεχριμπάρι και ζαφείρι» εκτός από τα νέα τραγούδια, περιλαμβάνονται και εφτά live ηχογραφήσεις, από τις κοινές εμφανίσεις των δυο τους, που κρίθηκε σκόπιμο να παρουσιαστούν εδώ, ολοκληρώνοντας την μοναδική τους χημεία. Όπως γράφει και ο Βασίλης Σκουλάς στο ένθετο του cd: «Θέλω να πιστεύω ότι έχουµε µπροστά µας και άλλη κοινή πορεία γιατί πάνω από όλα είµαστε καλή παρέα».

Για να συμπληρώσει ο Ζερβάκης: «Στο Βασίλη Σκουλά βρήκα αρκετές απαντήσεις σε ερωτήµατα που µε ταλαιπωρούσαν καιρό, κάποτε θα γράψω πιο πολλά γιατί θαρρώ πως δε φτάνουν τόµοι ολόκληροι να περιγράψω πως νιώθω και το ευχαριστώ το περιορίζει».

Ελέγξτε επίσης

Ο Κοτσυφός – Κανάκης Κουκλινός Αλέκος Καλεμάκης Δημήτρης Αντωνάκης Νέο τραγούδι ©2024

Ένα νέο τραγούδι με άρωμα Κρήτης με την λύρα του Κανάκη Κουκλινού … Στίχοι: Γαριπαντώνης …