Αλέκος Κακέπης – τραγουδά τα δωρικά αλλά μεγαλοπρεπή τραγούδια της Κρήτης, τα ριζίτικα.

Ο Αλέκος Κακέπης τραγουδά τα δωρικά αλλά μεγαλοπρεπή τραγούδια της Κρήτης, τα ριζίτικα.

Γράφει ο Κωστής Μουδάτσος.

Χαρακτηρίζεται από αφθονία σε εκφραστικά μέσα, φαντασία κι ενώ είναι κλασσικός που υπακούει στις αρχές και την δομή των αρχέγονων ριζίτικων τραγουδιών, εξασφαλίζει την συνύπαρξη διαφόρων τεχνοτροπιών και γεννά κάτι δικό του, που του ανήκει ολοκληρωτικά.

Ο Αλέκος είναι κομμάτι της κρητικής φύσης που ξέρει να τραγουδά για τη λεβεντιά, τον έρωτα, το πάθος για τη λεύτερη ζωή και την αγάπη για τη Γη.

Αυστηρός και μοναχικός που λέει πολλές φορές, «πιο καλή η μοναξιά παρά με κακή παρέα!» Τραγουδά σε τόνο βαρύ κι επιβλητικό και οδηγεί τους ακροατές να ξεφεύγουν από τα όρια τους για να βρούνε τη δύναμη της ζωής και το φως της αστραπής, που σκίζει την αντάρα της Κρητικής Μαδάρας. Δεν του αρέσουν τα πολυσύχναστα μέρη.

Άλλωστε σαν βγήκε στη σύνταξη, η πρώτη του δουλειά ήταν να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και να έρθει να κατοικήσει στο μετόχι , στο Πάνω Σίσι.

Έχει αποφοιτήσει την Ακαδημία και σαν δάσκαλος εργάστηκε στην Κρήτη, στην Αθήνα και σε νησιά του Αιγαίου. Στα νιάτα του ασχολήθηκε και με τον αθλητισμό.

Είναι συνταξιούχος δάσκαλος αλλά και κάτοχος πτυχίου Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά. Δηλαδή πέρα από υπέροχος κι αξεπέραστος ψάλτης είναι και δάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής.

Κατάγεται από το Σίσι Λασιθίου, στον ίσκιο της Σελένας κι έζησε τα παιδικά του χρόνια στα Μεσκλά , στις ρίζες της Χανιώτικης Μαδάρας.

Οι παιδικές μνήμες χαρίζουν εικόνες με παρέες, να είναι όλοι αγκαλιασμένοι και να τραγουδούν ριζίτικα τραγούδια ενώ η κούπα με το κρασί περιφερόταν. Από μικρός μυήθηκε στη μυσταγωγία του επιβλητικού και δωρικού τραγουδιού της Κρήτης.

Σήμερα ζει στο Πάνω Σίσι, ασχολούμενος με το ψαλτήρι και τη γη . Εκεί, στο μετόχι του, ανάμεσα στις ελιές και στους πρίνους ηχογραφήσαμε τα τραγούδια του.

Δεκαοχτώ ριζίτικα που κυκλοφόρησαν στη μουσική εργασία «Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» είχαμε συνεργαστεί και στο μουσικό έργο «ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» αλλά και σε συναυλίες και παρουσιάσεις.

Στην δισκογραφία έχει συνεργαστεί με τον Βασίλη Αρχιτεκτονίδη και τον Στάθη Συλκέρογλου, τη δεκαετίες του 70 και 80. Έχει εμφανιστεί στις μπουάτ της Πλάκας και σε διάφορες συναυλίες αλλά και σε παρουσιάσεις ριζίτικων τραγουδιών.

Οι φοιτητές της εποχής του 70 και 80, θα τον θυμούνται στις θρυλικές μπουάτ με τον Αργύρη. Μάγεμα η φύση κι όνειρο στο τραγούδι του Αλέκου Κακέπη!

Πως μου αρέσει σαν βγαίνει στο πάλκο μόνος του κι αρχίζει να τραγουδά, μερικά από τα πιο ακριβά τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας, κορυφαίων συνθετών και ποιητών της χώρας μας!
Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται παρέα με τον γιο του τον Μιχάλη Κακέπη. Οι ακροατές μαγεύονται!

Περισσότερο όμως τον βρίσκομε στον ίσκιο της Σελένας με τους θρύλους και τις παραδόσεις. Βουνό για ανυπόταχτους και απείθαρχους ανθρώπους.

Στα σπλάχνα του βρίσκονται μινωικοί τόποι και περιφέρονται ίσκιοι αλαφροΐσκιωτοι που μας μαθαίνουν την ομορφιά, για το παιγνίδι της ζωής και την αγάπη για τη Μάνα Φύση.

Αγάπα τη γη σου παιδί, τη δική σου τη γη, όπως τραγουδάει ο Αλέκος Κακέπης, σε μουσική του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη και σε στίχους του Νίκου Μπακογιάννη.

πηγή : http://mesogios.gr/

Ελέγξτε επίσης

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ Official Video © 2020

Οι Ενώσεις Κρητών Βορείου Αμερικής, την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 στις 14:30 έως 16:00 (Ανατολική …