O Μανόλης Μακρυδάκης ο ΟΦΗ ο Γκέραρντ και οι μαντινάδες

Γκεραρντάκη… «Tου Δία είσαι απόγονος και γιoς του Ψηλορείτη»!

Την περασμένη Δευτέρα… ράγισαν και τα τσιμέντα του «Γεντί Κουλέ». Η βραδιά του Γκέραρντ τα είχε όλα! Συγκίνηση, κλάμα, περηφάνια, μεγάλοι που έγινε παιδιά και δεκάδες μαντινάδες! Το G-Weekend βρήκε τον δημιουργό των μαντινάδων που εξηγεί τι τον ενέπνευσε απ’ τον «Κρητικο-Ολλανδό» για να τις γράψει…

Η Κρήτη… δάκρυσε για τα καλά στο ματς προς τιμήν του Ευγένιου ή Έγκε Γκέραρντ ή Γκεραρντάκη. Διαλέγετε και παίρνετε για τον άνθρωπο που σημάδεψε γενιές και γενιές και το Γεντί Κουλέ θυμήθηκε την περασμένη Δευτέρα όλα όσα έχει προσφέρει και είναι τόσα πολλά.

Μια βραδιά αξέχαστη στο «Γεντί Κουλέ». Όσοι βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου του ΟΦΗ… λύγισαν, έκλαψαν, θυμήθηκαν κι αποθέωσαν τον τεράστιο Ευγένιο Γκέραρντ! Σε μία βραδιά που μέχρι και μαντινάδες προς τιμήν του ακούστηκαν.

Ο Μανώλης Μακρυδάκης που ζει και δραστηριοποιείται στο Τυμπάκι δεν θέλει και πολλές συστάσεις για να καταλάβει κανείς πόσο σπουδαίος μαντιναδολόγος είναι. Έχει παντού συμμετοχές και θεωρείται από τους καλύτερους μαντιναδολόγους της γενιάς του. Τις πρώτες του μαντινάδες τις έγραφε στο σχολείο με το ταλέντο του να φαίνεται ξεκάθαρα από τότε. Ο Μακρυδάκης εκτός από τις άλλες δράσεις του ασχολείται ιδιαίτερα και με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο και έχει γράψει μαντινάδες για αρκετές περιστάσεις αλλά και σημαντικές εκδηλώσεις.

 

Μία από τις πιο σπουδαίες στιγμές του είναι όμως το να καθήσει να γράψει τις μαντινάδες για τον Ευγένιο Γκέραρντ ή Γκεραρντάκη. Έναν άνθρωπο που ήρθε από την Ολλανδία στην Κρήτη το 1985 και έγινε πιο Κρητικός και από τους Κρητικούς! Φτιάχνοντας οικογένεια στο νησί, δικό του σπιτικό και ακόμα και δικό του κρασί και έχοντας και camps ποδοσφαίρου. Ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία του ΟΦΗ, με τις πιο μεγάλες επιτυχίες του αλλά και γενικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο και την ανάδειξη τόσων παικτών.

«Ο ΓΚΕΡΑΡΝΤ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ»!!!

Ο πολύ γνωστός μαντιναδολόγος που έχει και δικά του βιβλία και χαίρει μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού στην Κρήτη αλλά και εκτός αυτής μίλησε με μεγάλη χαρά και συγκινησιακή φόρτιση για το θέμα του Γκέραρντ και τις μαντινάδες που έγραψε. Ο κ. Μακρυδάκης εξηγεί στο G-Weekend τα ερεθίσματά του και το τι σημαίνει για εκείνον και την Κρήτη ο Ευγένιος Γκέραρντ. «Με ρωτάνε και με ρωτάτε και εσείς γιατί τον Γκέραρντ; Τον άνθρωπο αυτόν τον νιώθω πολύ ως έναν δικό μας άνθρωπο. Ο Γκέραρντ είναι η Κρήτη. Ένας κορυφαίος Κρητικός. Ακόμα και όσοι δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο τον ξέρουν πολύ καλά», επισημαίνει σχετικά.

Όσο για το πως γράφτηκαν οι μαντινάδες και το τι σκεφτόταν μας μετέφερε πως «ο Γκέραρντ είναι ένας άνθρωπος που έδεσε την ζωή του με τον ΟΦΗ και την Κρήτη. Έχτισε σπίτι εδώ και δέθηκε με το νησί και έγινε Κρητικός. Μου ζητήθηκε να γράψω κάτι για αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο και το έκανα επειδή το ήθελα πολύ και με ενέπνεε σχετικά. Όλοι μας εδώ στο νησί τον θεωρούμε δικό μας άνθρωπο.

Χρειάζεται και ένα ερέθισμα για να γράψεις μία μαντινάδα. Και το μυαλό και το συναίσθημα και η ψυχή. Όλα μαζί. Η κοινωνία εδώ είναι μικρή και όλα έχουν την σημασία τους. Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι η μεγάλη αγάπη του κόσμου. Όταν βλέπεις παίκτες να έρχονται από την Χιλή όπως ο Βέρα και ο Ίσις ή από άλλες χώρες μόνο και μόνο για τον Γκέραρντ καταλαβαίνεις το μεγαλείο και την αξία. Όλο αυτό είναι μία μεγάλη πηγή αγάπης και έμπνευσης. Κάτι ρομαντικό και πολύ βαθύ. Όλες αυτές τις εικόνες πρέπει να τις έχει η μαντινάδα. Η μαντινάδα είναι εικόνα ή εικόνες.

Πρέπει όταν την ακούσεις να σου φέρνει μία εικόνα. Όταν δεν έχει ολοκληρωμένο νόημα δεν έχει αξία να γράφεται. Ο Γκέραρντ λοιπόν είναι η Κρήτη. Αντιπροσωπεύει την Κρήτη σε θέμα δύναμης και ανθρώπινης θέλησης, πολιτισμού, ήθους και ψυχής. Ο κατάλληλος Πρεσβευτής για το νησί μας. Είναι η προσωποποίηση και η προσωπογραφία της Κρήτης».

 

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΥΜΑΤΑΙ ΜΕ ΓΚΕΡΑΡΝΤ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΑΠΟ ΦΑΝΤΑΡΟΣ

Ο κ. Μακρυδάκης όμως είχε να αφηγηθεί και μία ιστορία από τα παλιά με τον Γκέραρντ. Από την περίοδο που είχε απολυθεί από φαντάρος και που ο Ευγένιος Γκέραρντ είχε πρωτοπάει στον ΟΦΗ και τον είχε δει και γνωρίσει από κοντά για πρώτη φορά. «Ήταν το 1985, απολυμένος πλέον από το στρατό γύρω στα 21 μου, που με μια παρέα από συντοπίτες κάναμε βόλτα στα “Λιοντάρια”, το σημείο συνάντησης όλης της ηρακλειώτικης περιφέρειας. Γύρω – γύρω καφετέριες και πολύς νεαρόκοσμος που προσπαθούσε στις μύτες των ποδιών του να “δει” πάνω από τις πλάτες των συνωστισμένων οπαδών του ΟΦΗ, το νέο… απόκτημα της ομάδας… Να δει τον Γκέραρντ.

Πλησίασα και εγώ. Βλέπετε η φήμη του είχε προηγηθεί της άφιξής του και τον είδα, μια ανθρώπα μέχρι εκιά πάνω, με χαρούμενο χαμογελαστό πρόσωπο, λαμπερά μάτια και γρί(καθόλου) ελληνικά. Ναι ήταν ο Ευγένιος Γκέραρντ, ο μελλοντικός προπονητής της αγαπημένης μου ομάδας, ο άνθρωπος που έδωσε ελπίδα στο κρητικό ποδόσφαιρο και αποδείχτηκε ο μέντορας για πολλά παιδιά και κυρίως για όσα ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο. Έφυγα για το χωριό μου με τη γλυκιά αίσθηση ότι αντίκρυσα ένα είδωλο και με μια ακόμη πιο γλυκιά ελπίδα ότι αυτός ο χαμογελαστός Ολλανδός θα πήγαινε την ομάδα πολύ μπροστά. Και τον παρακολουθούσα πάντα και κοκορευόμουνα στις παρέες “τον έχω γνωρίσει από κοντά”, δημιουργώντας εφηβικές ζήλιες, όταν η συζήτηση περιστρεφόταν στον ΟΦΗ και σε αυτόν. Τον αισθανόμουνα δικό μας άνθρωπο. Και εμάς στην Κρήτη αρέσει οι ξένοι να αγαπάνε τον τόπο μας και να σέβονται τις παραδόσεις μας και ο ΚΥΡΙΟΣ Γκέραρντ σεβάστηκε και τίμησε τα πάντα και τους πάντες στον τόπο. Σήκωσε την ομάδα μας στα επουράνια και δημιούργησε τόσους φίλους που ούτε ο ίδιος είχε φανταστεί στο ξεκίνημα της πολύ επιτυχημένης πορείας του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το νησί μας και οι συνοδοιπόροι του στον αθλητισμό τον τιμούν για τις νίκες/επιτυχίες του, την προσφορά, το ήθος, τον εξαιρετικό χαρακτήρα του και την τιμή που μας έκανε να γίνει αιώνιος κάτοικος της Κρήτης. Τις περισσότερες από τις ανοιχτές εκείνες βραβεύσεις τις παρακολουθούσα από κοντά και πάντα σκάρωνα μια μικρή μαντινάδα που από σεβασμό και συστολή δεν έβγαινα μπροστά για να του την αφιερώσω, όμως ετούτη τη φορά το έκανα το βήμα. Του έγραψα μαντινάδες από την καρδιά μου, που εκφράζουν το δικό μου σεβασμό στο πρόσωπο και το έργο του, αλλά αντανακλούν πιστεύω και τη λατρεία όλου του κόσμου του ΟΦΗ, παλιότερων και νεότερων οπαδών στη μεγάλη του προσφορά. Τον ευχαριστώ θερμά γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν διέψευσε τις προσδοκίες μου από αυτόν και γιατί ήταν η αφορμή να γράψω αυτές τις μαντινάδες που ακούσατε».

ΟΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΟ…

Στην πολύ μεγάλη και πολυετή προσφορά και παρουσία του Ευγένιου Γκέραρντ αφιέρωσε τις μαντινάδες του ο Μακρυδάκης. Τις τραγούδησε στην εκδήλωση στο «Γεντί Κουλέ» ο λυράρης Κωνσταντίνος Νοδαράκης. Πιο αναλυτικά:

«Φως είσαι του Αθλητισμού μα και του ήθους Έγκε

στην Κρήτη που σ’ αγάπησε συνέχισε και φέγγε»

«Του Δία είσαι απόγονος και γιός του Ψηλορείτη

ο ΟΦΗ ήταν αφορμή κι ερίζωσες στη Κρήτη»

«Η γνώση με το ήθος σου κι οι όμορφοι σου τρόποι

τον ΟΦΗ κάμανε τρανό σε όλη την Ευρώπη»

«Πόσα παιδιά στα χέρια σου έχουνε μάθει μπάλα

και τα ‘μαθες να περπατούν με τα δικά σου ζάλα»

«Όλοι οι ποδοσφαιριστές που θεωρείς παιδιά σου

για σένα απόψε παίζουνε στην όμορφη  βραδιά σου»

«Βερα, Ίσις, Τζουγκάνοβιτς, ήρθαν από τα ξένα

για την αποψινή βραδιά να παίξουνε για σένα»

«Είναι μεγάλο γεγονός τ’ αποψινό παιχνίδι

και φέρει την υπογραφή Ηλία Πουρσανίδη»

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΔΑΚΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ο κ. Μακρυδάκης έχει γράψει μαντινάδες και για άλλα αθλητικά γεγονότα του νησιού όπως το ματς με τους παλαιμάχους της Ίντερ και τους παλιούς παίκτες της Εθνικής ή την εκδήλωση της Μάχης Κρήτης.

Για το παιχνίδι της Εθνικής του 2004 με την Ίντερ του Μουρίνιο στο Παγκρήτιο:

Χίλια καλώς ορίσατε, παιδιά μας τιμημένα

στην Κρήτη τη φιλόξενη, και τη λεβεντογέννα

ΕΠΣΗ και περιφέρεια, είχανε την ιδέα να το ξανασηκώσουμε όλοι μαζί παρέα

Νικοπολίδη , Μπασινά, Δέλλα και Ζαγοράκη

μας φέρανε ο Τζώρτζογλου με τον Αρναουτάκη

Τους Στέλιο Γιαννακόπουλο, Άγγελο Χαριστέα

και όλη την ηρωική του Ότο την παρέα

Η Κρήτη του πολιτισμού, τση λεβεντιάς, του ήθους

φιλοξενεί δυο ζωντανούς, του ποδοσφαίρου μύθους

Η Ίντερ του Μουρίνιο, κι η Εθνική του Ότο

εκάμανε παγκόσμια, πολύ μεγάλο κρότο

Με πάθος και με θέληση, εκάμανε στ’ αλήθεια

αυτά που για άλλους γίνουνται, μόνο στα παραμύθια

Όλοι να καταλάβουμε ,είναι η ευκαιρία

πως οι παρέες στη ζωή, γράφουνε ιστορία

Η Κρήτη κόντρα τσ’ εποχής, και στου καιρού το γιάντα

φωνάζει το ποδόσφαιρο, γιορτή να μείνει πάντα

Για την παράδοση της επιταγής στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη από τα έσοδα του παιχνιδιού ανάμεσα στην Εθνική του 2004 και την Ίντερ του Μουρίνιο:

Στο κάλεσμα να δώσουμε όραμα στην ελπίδα

η Κρήτη ανταποκρίθηκε και γέμισε η κερκίδα

ΕΠΣΗ και περιφέρεια Δήμος και πολιτεία

συμβάλλανε τα μέγιστα για να ‘χει επιτυχία

Για την ελπίδα παίξανε ποδόσφαιρο δυό Θρύλοι

να ξανανθίσει στων παιδιών χαμόγελο τα χείλη

Αξία η επιταγή θα ‘χει ανε μπορέσει

να κάμει έστω ένα παιδί να μην ξαναπονέσει

Μετά την Παναγία μας η πιο μεγάλη μάνα

στου κόσμου τ’ άρρωστα παιδιά είναι η Μαριάννα

Δυό τρεις ανθρώποι να ‘τανε ακόμα σαν και σένα

δε θα υπήρχανε παιδιά στον κόσμο δακρυσμένα

Πέντε παιδιά το αίμα σου έχουνε Μαριάννα

όμως εκατομμύρια σ’ έχουνε νιώσει μάνα

Το έργο σου είναι γνωστό σ’ ανατολή και δύση

και η ΟΥΝΕΣΚΟ Πρέσβειρα σ’ έχει ονοματίσει

Μέχρι τα πέρατα τση γης το όνομα σου φτάνει

κι είναι τιμή για τη γενιά Βαρδή Βαρδινογιάννη

Είσαι τσ’ αγάπης σήμαντρο και τσ’ αθρωπιάς καμπάνα

μη σταματάς να δίνεις φως τσ΄ελπίδας Μαριάννα

Να σ’ έχει ο Θεός καλά και να ‘ χεις την υγειά σου

να προστατεύεις με στοργή τ’ αμέτρητα παιδιά σου

Επίσης για το τουρνουά της Μάχης Κρήτης του 2017:

Σήμερο κλαίει η Μεσαρά

με τση χαράς το δάκρυ

γιατί ‘χει μές τα σπλάχνα τζη

την Κρήτη απ’ άκρη σ’ άκρη

Με ήθος και με σεβασμό

κι ιδανικά μεγάλα

μάχη τση Κρήτης γίνεται

σήμερο με τη μπάλα

Οι διαλεχτοί κάθε Νομού

από την Κρήτη όλη

κάνουνε το ποδόσφαιρο

να μοιάζει με περβόλι

Ένας θεσμός απου βαστά

33 χρόνια

κι ευχόμαστε στη Μεσαρά

να γίνεται αιώνια

Ο Τζώρτζογλου κι ο Πλούταρχος

με ήθος και μεράκι

όλη την Κρήτη φέρανε

οφέτος στο Τυμπάκι

Ο Πλούταρχος κι ο Τζώρτζογλου

έχουνε την ευθύνη

το κάστρο του αθλητισμού

η Μεσαρά να γίνει

 

– Δείτε πιο κάτω βίντεο από το ματς προς τιμήν του Γκέραρντ.

 

πηγή :gazzetta.gr

Ελέγξτε επίσης

Νίκος Γωνιανάκης – Βοσκάκι Official Audio Release 2024

Μουσική: Νίκος Γωνιανάκης Στίχοι: Δέσποινα Σπαντιδάκη Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Χαραλαμπάκης Μπάσο & μίξη mastering: Μαυράκης …