“Καζαντζάκης” στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας στις 23 Νοεμβρίου

Πρόκειται για ένα αριστούργημα της έβδομης τέχνης” – Η ταινία θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας στις 23 Νοεμβρίου

Πριν ακόμα προλάβει να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις ! Ο λόγος για την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Νίκο Καζαντζάκη που όπως φαίνεται σαν αποτέλεσμα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες του δημιουργού της αλλά και όσων είχαν την τύχη να βρεθούν σε κάποια από τις προβολές που έγιναν στο εξωτερικό.

Η ταινία θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας στις 23 Νοεμβρίου ενώ στις 11 του Οκτώβρη ο Γ. Σμαραγδής θα βραβευτεί στην Κύπρο από το ίδρυμα του επιχειρηματία Φώτου Φωτιάδη και την απονομή θα κάνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε επιστολή του ο Κύπριος Πρόξενος Γιάννης Τζίρος προς τον κ. Φωτιάδη αναφέρει :

Αγαπητέ Φώτo, σου γράφω δυο λόγια αναφερόμενος στην χθεσινή προβολή του φιλμ Καζαντζάκης. Ο Γιάννης κάλεσε μερικά έμπιστα πρόσωπα και μας έδειξε το φιλμ όπως είναι σχεδόν ολόκληρο, με την μουσική και τον ήχο. Του μένουν ορισμένες τεχνολογικές επεξεργασίες από την ειδική εταιρεία που τις εκτελεί.

Θα προσπαθήσω με μεγάλη δυσκολία να σου μεταδώσω συνοπτικά την ιδέα και γνώμη όλων μας. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της έβδομης τέχνης. Τα λόγια του Καζαντζάκη αναφερόμενα στα θέματα που ανέλυσε συγγραφικά, έχουν πάρει μια διάσταση κοσμογονικής δημιουργίας. Προκειται περί Ελληνικής φιλοσοφίας ύψιστου επιπέδου, με μια σπάνια έξαρση συναισθημάτων. Νομίζω ότι θα εισβάλει στη πνευματική και ψυχολογική ανθρωπινή υπαρξιακή διάσταση, όχι μονό στους Έλληνες αλλά και σε όλους τους λαούς της υφηλίου.

Συντείνει και λειτουργεί σαν μια μεγάλη βοήθεια για την Ελλάδα που άρχισε να νιώθει πως μόνο αυτή μπορεί και είναι καθήκον της, να αναγεννήσει τις Ευρωπαϊκές αξίες, χαμένες εδώ και μερικά χρόνια.

Δεν έχω δει ακόμη άλλο φιλμ που να το ξεπερνάει. Μείναμε όλοι άφωνοι και δεν βρίσκαμε λόγια ισάξια της αίσθησης που πήραμε από αυτό το θέαμα.

Θα πω στον Γιάννη να σου το δείξει, μόνο εσένα, όλο αυτό που είδαμε χθες. Είναι σχεδόν 2 ώρες διάρκειας με συνεχή προσήλωση σε κάθε δευτερόλεπτο της προβολής.

Από τους ειδικούς, παρόντες και μη, έχουν ακουστεί σπάνιες εκτιμήσεις. Μάλιστα δε, προβλέπουν ένα πολύ πιο μεγάλο εμπορικό εισόδημα, συγκρινόμενο με το αρχικό που είχαν προβλέψει.

Σε μια δεύτερη επιστολή ένας 28χρονος Έλληνας που ζει στην Αγγλία στο τέλος της προβολής της ταινίας ξέσπασε σε κλάματα. Ο ίδιος έγραψε στο σκηνοθέτη:

Αγαπητέ Γιάννη, τι όμορφα και συγκινητικά που ήταν χτες! Ήταν μεγάλη μου τιμή που ήμουν ανάμεσά σας και μοιράστηκα έστω και για λίγο αυτή την ενέργεια ανθρώπων που θα μας δώσει κάτι τόσο υπέροχο. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό. Όσο για την ταινία, τί να σου πρωτοπώ.

Ένιωσα μεγάλη συγκίνηση, αγάπη για τη ζωή αλλά και θυμήθηκα απλά αλλά θεμελιώδη πράγματα που στη καθημερινότητα ξεχνάμε. Όπως σου πα, είναι κάτι που όλοι μας το έχουμε ανάγκη, ο επαναπροσδιορισμός βασικών εννοιών, όπως ο έρωτας, η οικογένεια, η πατρίδα, το παρελθόν, η θρησκεία και πολλά άλλα. Προβλήθηκαν με ένα τρόπο που θα αγγίξει τους πάντες, ανεξαρτήτως γνώσης ή ενδιαφέροντος για τον Καζαντζάκη αυτόν καθ’αυτόν, και αυτή νομίζω θα είναι και η μεγάλη επιτυχία της ταινίας αυτής. Θα συνεχίσω να την σκέφτομαι. Την υπέροχη φωτογραφία, τη μουσική που αγγίζει από το πρώτο δευτερόλεπτο, τις ερμηνείες. Σε ευχαριστώ πολύ!

Ελέγξτε επίσης

Ο Κοτσυφός – Κανάκης Κουκλινός Αλέκος Καλεμάκης Δημήτρης Αντωνάκης Νέο τραγούδι ©2024

Ένα νέο τραγούδι με άρωμα Κρήτης με την λύρα του Κανάκη Κουκλινού … Στίχοι: Γαριπαντώνης …