Πέντε Κρήτες μουσικοί παντρεύουν την κρητική μουσική με τη τζαζ

Επιδιώκοντας να διαμορφώσουν ένα νέο ήχο βασισμένο στην παράδοση και επεξεργασμένο με όρους της free jazz μουσικής, πέντε Κρήτες μουσικοί, με πρωτοστάτη τον δεξιοτέχνη της λύρας Ζαχαρία Σπυριδάκη και την προερχόμενη από την jazz τραγουδίστρια Μαρία  Κριτσωτάκη, συναντούν τους ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς του Outward Bound triο.

Μαζί εξερευνούν τα τραγούδια και τη μουσική της Κρήτης και αναθεωρούν την προσέγγισή τους στη μουσική της Κρήτης.

Η παρουσίαση της δουλειάς αυτής θα γίνει τη Δευτέρα 21 Αυγούστου στο κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις” στις 21:30. Η διοργάνωση της εκδήλωσης πραγματοποιείται από το πνευματικό κέντρο Άνω Βιάννου “Περικλής Βλαχάκης”.

Ζαχαρίας Σπυριδάκης: κρητική λύρα
Μαρία Κριτσωτάκη: τραγούδι, electronics
Γιάννης Ηλιάκης: drums
Αντώνης Τσικανδηλάκης: πιάνο
Δημήτρης Νεονάκης: ηλ. κιθάρα

Ζαχαρίας Σπυριδάκης

Ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 από γονείς Κρητικούς. Με την κρητική λύρα ασχολείται από το 1980. Από το 1983 μαθητεύει κοντά στον λυράρη και δάσκαλο της κρητικής μουσικής Κώστα Μουντάκη. Το 1989 λαμβάνει από το Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας το πρώτο πτυχίο, που του παραδίδει ο Κώστας Μουντάκης με βαθμό άριστα παμψηφεί.

Δίδαξε στο τμήμα κρητικής λύρας του Ελληνικού Ωδείου, στη θέση του δασκάλου του, που πέθανε τον Ιανουάριο του 1991. Τα τελευταία χρόνια δίδαξε στο Ελληνικό ωδείο, ωδείο Αθηνών, ΤΕΙ Άρτας και στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης.

Έχει δώσει συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική, Καναδά, Αργεντινή, Κίνα, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία, Τσεχία, Αίγυπτο, Κύπρο), ενώ έχει παρουσιαστεί σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές που αφορούσαν στην κρητική παραδοσιακή μουσική.

Το 1993 δημιουργεί μαζί με μια παρέα φίλων μουσικών το σχήμα κρητικής παραδοσιακής μουσικής «Παλαϊινά Σεφέρια» καταλήγοντας σε δυο επιτυχημένες δισκογραφικές δουλειές με τον ομώνυμο τίτλο. Συμμετέχει επίσης σε πολλές παραγωγές στην ελληνική και ξένη δισκογραφία.

Έχει συνεργαστεί με Έλληνες συνθέτες, όπως οι Μ. Μουντάκης, Μ. Πραματευτάκης, Ν. Μαμαγκάκης, τον Αύγουστο του 1997 με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, το καλοκαίρι του 2004 στην τελετή λήξης της Ολυμπιάδας στην Αθήνα, αλλά από το 1994 συνεργάζεται ανελλιπώς με τον συνθέτη Γιάννης Μαρκόπουλος ως σολίστ και τραγουδιστής-ερμηνευτής, σε έργα του συνθέτη όπως «Ερωτόκριτος & Αρετή», «Λειτουργία του Ορφέα», «Κονσέρτο -Ραψωδία για Λύρα και ορχήστρα» και άλλες συναυλίες με τα τραγούδια του συνθέτη σε περιοδείες στην Ελλάδα, αλλά κυρίως σε μεγάλες αίθουσες στο εξωτερικό.

Το Δεκέμβρη ταξίδεψε μέχρι το Πεκίνο για να συμμετάσχει στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα που είχε καθιερώσει το 20072008 η Κίνα, με τιμώμενο πρόσωπο τον Νίκο Καζαντζάκη.

Μαρία Κριτσωτάκη

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, μεγάλωσε σε ένα μουσικό περιβάλλον με πολλές καλλιτεχνικές επιρροές, καθώς οι γονείς της όντες καθηγητές μουσικής της εμφύσησαν της πρώτες της μουσικές γνώσεις. Σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησε σπουδές κλασσικού βιολιού, ενώ απ’ τα 6 της χρόνια ήταν ήδη μέλος της παιδικής και αργότερα νεανικής χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου.

Με την ενηλικίωσή μεταβαίνει στην Αθήνα όπου συνεχίζει τις μουσικές της σπουδές στο σύγχρονο και Jazz τραγούδι, αλλά και στο κλασσικό λυρικό είδος.

Το 2016 ολοκληρώνει τις σπουδές της, Jazz Bachelor στο τραγούδι, στο “Prince Claus Conservatoire” στο Χρόνινγκεν της Ολλανδίας. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια από καθηγητές και μουσικούς της Jazz σκηνής της Νέας Υόρκης όπως Jd Walter, Deborah Brown κα.

Η Μαρία ασχολείται με διάφορες παραγωγές και είδη μουσικής όπως jazz, αυτοσχεδιαστικής, μουσικές από όλο τον κόσμο και το λυρικό τραγούδι. Με τα διαφορετικά projects και τις μπάντες, όπου συμμετέχει, έχει τραγουδήσει σε πολλές μουσικές σκηνές της Ολλανδίας, της Ελλάδας, αλλά και σε μουσικά φεστιβάλ στην Ιταλία.

Πηγή: neakriti.gr

Ελέγξτε επίσης

Νίκος Γωνιανάκης – Βοσκάκι Official Audio Release 2024

Μουσική: Νίκος Γωνιανάκης Στίχοι: Δέσποινα Σπαντιδάκη Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Χαραλαμπάκης Μπάσο & μίξη mastering: Μαυράκης …